Yhdysvaltain keskuspankki laski ohjauskorkoja syyskuussa vuonna 2024

Yhdysvaltain keskuspankki eli FED on aloittanut pitkään odotetun ohjauskoron laskemisen. Se päätti pudottaa korkoa jopa puoli prosenttiyksikköä, jolloin sen uudeksi vaihteluväliksi tulee 4,75–5,00 prosenttia ainakin toistaiseksi.

Monet asiantuntijat uskoivat pudotuksen olevan vain 0,25 prosenttiyksikköä, mutta tätä astetta suurempi lasku ei tullut kovinkaan suurena yllätyksenä. Sitä oltiin osattu odottaa, sillä Yhdysvalloissa inflaatio on ollut matkalla kohti kahta prosenttia jo hyvän aikaa. Osakemarkkinat reagoivat uutiseen varovasti, mutta 19. syyskuuta nähtiin todella voimakasta nousua varsinkin Yhdysvaltain indekseissä.

Pörssikurssien osalta on odotettavissa heiluntaa tämän uutisen jälkeen, mutta yleinen konsensus on kuitenkin se, että ohjauskorkojen alentuminen tulee piristämään Yhdysvaltain ja sitä kautta koko maailman taloutta loppuvuotta kohden.

Tietysti riskejäkin on vielä ilmassa, kuten monet geopoliittiset jännitteet sekä Yhdysvaltain työllisyysasteen kehittyminen.

Lue myös: Apple Watch 10 on julkaistu – mitä ominaisuuksia siinä on?

Talouden tila nyt ja lähitulevaisuudessa

Tällä viikolla pidetyssä kokouksessa Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell kertoi, että Yhdysvaltain talous on vahvalla pohjalla. Tällä hän yritti lievittää pelkoja siitä, että maa olisi menossa kohti taantumaa.

Hänen mukaansa on huomioitava se, että inflaatio on laskenut lähes kahteen prosenttiin, eikä kovia nousupaineita inflaation suhteen ole nähtävissä. Samalla kuitenkin työttömyysaste on noussut alkuvuoden alle neljästä prosentista nykyiseen 4,2 prosenttiin. Tätä Powell ei kuitenkaan näe ongelmana, vaan pitää sitä hyvänä tasona.

Ongelmia tosin voi ilmetä sitten, jos työllisyys jatkaa kasvuaan. Powell mainitsi, että jos työllisyys heikkenee odotettua nopeammin, korkoja voidaan laskea edelleen taloutta vauhdittamaan.

Korkotasot ovat edelleen korkealla, vaikka inflaatio on saatu kuriin. On kovin vaikea perustella sitä, miksi korot ovat keskimäärin useita prosentteja korkeammalla kuin ennen koronaa: mikä voisi olla hyväksyttävä syy tähän?

Keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell painotti, että koronlaskuista päätetään yksi kokous kerrallaan. Tänä vuonna tullaan näkemään vielä kaksi kokousta, joissa ohjauskoroista päätetään.

Hyvin yleinen konsensus ekonomistien keskuudessa on se, että laskua tullaan näkemään vielä tämän vuoden aikana. Osa on vieläpä sitä mieltä, että seuraavassa kokouksessa saatamme nähdä uuden 0,5 prosenttiyksikön tiputuksen. Lähes kaikki ovat kuitenkin varmoja siitä, että ohjauskorkoa tullaan varmasti tiputtamaan joko marras- tai joulukuussa.

Yhdysvaltain keskuspankki laski korkoja – miten markkinat reagoivat uutiseen?

Jos ekonomistit näkivät tilanteen positiivisena ja uskovat talouden elpyvän alhaisempien korkotasojen johdosta, markkinat näkivät uutisen ainakin aluksi eri tavalla. Osakemarkkinat olivat nimittäin laskussa korkopäätöksen jälkeen.

Ehkä markkinat reagoivat siihen, ettei 0,5 prosenttiyksikön ohjauskorkojen muutoksia yleensä nähdä. Tämä voisi kieliä jonkinlaisesta ongelmasta Yhdysvaltain taloudesta. Lisäksi tämä koronlasku oli ensimmäinen vuoden 2020 kevään jälkeen.

Tilanne muuttui kuitenkin merkittävästi jo heti seuraavana päivänä eli 19. syyskuuta. Varsinkin Yhdysvaltain osakeindeksit olivat erittäin komeassa nousussa: esimerkiksi S&P 500 -indeksi oli parhaillaan noin 2,5 prosenttia nousussa.

Asiantuntijat ovat puhuneet, että osakemarkkinat jatkavat todennäköisesti korkean volatiliteetin tiellä, jolla ne ovat olleet jo pitkin kesää. Kaikesta huolimatta Yhdysvaltain parantunut taloudellinen tilanne on johtamassa siihen, että ensi vuotta katsellessa yleisilme on positiivinen.

Suurin huolenaihe tällä hetkellä on työttömyysasteen nousu. Toisaalta korkojen laskeminen vapauttaa likviditeettiä markkinoille, mikä taas johtaa kasvavaan taloudelliseen toimialaisuuteen. Todennäköisesti se mahdollistaa ihmisten kuluttaa enemmän, sillä kulutus on ollut melko varovaista koronan jälkeen.

Lue myös: Koodaus loppuu AWS:n Matt Garmanin ennustuksen mukaan

Miten ohjauskorko vaikuttaa talouteen?

Ohjauskorolla on merkittävä vaikutus talouteen, koska se määrittää koron, jolla Yhdysvaltain keskuspankki lainaa rahaa muille pankeille. Korkea ohjauskorko aiheuttaa inflaatiota, koska se nostaa lainojen ja monen muun hyödykkeen kuluja.

Kuten koronan jälkeen näimme, ohjauskorkojen nostaminen aiheuttaa inflaatiota. Tällöin ihmisillä jää vähemmän rahaa käteen kulutettavaksi, mikä taas heijastuu yrityksiin ja niiden liiketoimintaan. Näin ollen keskuspankkien toimintaa ohjaukorkojen suhteen seurataan tiiviisti, koska sillä on niin kauaskantoiset merkitykset yhteiskunnissa.

Nyt kun FED on päättänyt lähteä laskemaan ohjauskorkojaan, se johtaa pienempiin korkoihin myös kuluttajamarkkinoilla. Näin ylimääräistä rahaa vapautuu kulutukseen, mikä taas lisää taloudellista toimeliaisuutta. Tällöin muodostuu uusia työpaikkoja, koska yritysten liikevaihdot lähtevät kasvuun.

Myös osakemarkkinat hyötyvät tilanteesta, koska on todennäköisempää, että yritykset alkavat julkaisemaan parantuneita tunnuslukuja, mikä taas houkuttelee sijoittajia sijoittamaan. Samoin ihmisillä on enemmän ylimääräistä rahaa käytettävissään, ja lisärahasta ainakin osa suuntautuu myös osakemarkkinoille.

Edullisempi lainaraha houkuttelee yrityksiä investoimaan, mihin saattaa olla patoutunutta kysyntää. Korot ovat olleet korkealla melkein koko 2020-luvun, joten monessa yrityksessä pohditaan varmasti tällä hetkellä lainanottamista. Se taas johtaisi lisääntyneisiin työpaikkoihin, mikä lisäisi tätä positiivista kehää.